U bent hier

U bent hier

Kudimba Foundation

Locatie: Malawi (Afrika)
Naam behartiger(s): Vicky Claeys,  Maaike Bruynooghe
Rekeningnummer: BE02 3631 0252 9040
Website: www.kudimba.org
Facebook: Kudimba Foundation of Zikomo Accessoires
Filmpje: Kudimba

 

Kudimba Foundation


Vorming en zinvolle dagbesteding

Vzw Kudimba is een educatief centrum voor kinderen en jongeren met een beperking in een klein vissersdorp aan de oevers van het meer van Malawi, in Afrika. Naast educatieve activiteiten voor kinderen met een handicap wil de organisatie ook zinvolle dagbesteding bieden aan kwetsbare jong-volwassenen, een Afrikaanse beschutte werkplaats zeg maar.
De kinderen en jongeren zijn kwetsbaar door hun handicap, gezondheidstoestand of complexe sociale achtergrond. Kudimba wil de kansen voor hun toekomst maximaliseren en een verschil maken op langere termijn voor meerdere generaties, met een gevarieerd aanbod van activiteiten en opleidingen: lessen in lezen, schrijven, computer, Engels, gezondheidszorg, voedingsleer, seksuele voorlichting, creativiteit, muziek en natuurbeheer, …

Jongeren die hun middelbaar onderwijs met succes hebben afgewerkt, worden gemotiveerd en ondersteund om een hogere opleiding te volgen. Voor jongeren die deze capaciteiten niet hebben, wordt gezocht naar een betekenisvolle tijdsbesteding die hen een maximale onafhankelijkheid biedt. Centraal in het project staat een permacultuur tuin waar jongeren kunnen leren over kleinschalige landbouw op een ecologisch verantwoorde manier.

Fonds Golem Groep Gidts

In september 2019 kwam het goede nieuws dat Kudimba geselecteerd was door het Fonds Golem van Groep Gidts als project in het Zuiden, een groot moment voor de kleine vereniging. Deze samenwerking betekent niet alleen een belangrijke financiële ondersteuning van 3 jaar om de activiteiten verder uit te bouwen, Kudimba krijgt ook de mogelijkheid om de expertise van Gidts te delen en hopelijk toe te passen in de dagactiviteiten in Malawi.

Met de ondersteuning van Golem wil het Kudimba team de creatieve activiteiten verder uitwerken met de bedoeling een duurzaam product te maken met lokale materialen; een hoogwaardig product dat bruikbaar en aantrekkelijk is, met een Afrikaans tintje en misschien zelfs verkoopbaar in de beleefwinkel hARTwerk (de winkel van Dominiek Savio in Gits). De zoektocht naar het precieze concept van dit product geeft de kans aan de jongeren om dingen te leren en uit te proberen, om samen te werken en om een gevoel van eigenwaarde op te bouwen. Anderzijds kunnen ze via deze actie meer kenbaarheid geven aan Kudimba in België en aan de individuele verhalen van de jongeren die deel uit maken van Kudimba.


Behartiger Vicky Claeys, werkzaam in Dominiek Savio:

"Het enthousiaste Kudimba team heeft ondertussen al enkele keren rond de tafel gezeten met het Golem team. We hebben al heel wat creatieve mogelijkheden besproken, al enkele experimenten op kleine schaal uitgeprobeerd in Malawi en stilletjes aan beginnen de ideeën wat vorm te krijgen. Het zal nog heel wat tijd in beslag nemen om onze proefprojecten kwalitatief en praktisch realiseerbaar uit te voeren en net daarom is het voor Kudimba een geweldige kans om deze ruimte - zowel financieel als in tijd- te krijgen van het Fonds Golem."