U bent hier

U bent hier

Groep Gidts ontvangt Thaise delegatie

Groep Gidts vindt internationale samenwerking belangrijk: van elkaar leren en kijken hoe we elkaar kunnen versterken op diverse terreinen. Deze samenwerkingen ontstaan vaak via eigen medewerkers die zich lieten inspireren in het buitenland en met een hart vol verhalen terugkeerden.

Luc Masschelein, oud-leerling Dominiek Savio en voormalig medewerker Mariasteen, zette zich jaren in voor RICD (Rajanagarindra Institute of Child Development) in Chiang Mai, Thailand. Hij zette van daaruit het ‘Wheelchair project’ op.
In eerste instantie verzamelden zij rolstoelen en andere mobiele hulpmiddelen via diverse buitenlandse partners. Hun belangrijkste taak was het verspreiden van dit materiaal over Thailand, delen van Laos, Birma en Maleisië samen met een team van vrijwilligers en professionelen. Op deze manier kregen al heel wat personen met een fysieke handicap nieuwe kansen op het vlak van mobiliteit. Waar nodig werden ter plaatse ook aanpassingen… voorzien.

Dankzij Luc werden de eerste contacten gelegd voor een uitwisseling tussen professionelen. In 2008 ontving Groep Gidts 3 Thaise medewerkers (2 ergotherapeuten en een sociaal werkster). Gedurende twee maanden dompelden we hen onder in onze cultuur en in onze manier van werken binnen Dominiek Savio en Mariasteen. Vanuit die positieve ontmoeting volgden later nog twee groepen medewerkers.

Een tijd terug kregen we de vraag of we de uitwisseling weer kracht kunnen bijzetten. In dat kader ontvingen wij op 6 juni 2018 een delegatie van het Thaise Ministerie van Welzijn & Gezondheid. Zij brachten een bezoek aan onze organisatie en op het einde werd het ‘Memorandum of Understanding’ ondertekend. Hierin staat geschreven dat beide partijen zich engageren voor een structurelere uitwisseling: medewerkers laten ‘stage’ lopen bij ons of bij hen, cliënten die een verre reis willen maken de kans bieden om binnen de voorzieningen te logeren …