U bent hier

U bent hier

Middelpunt, vakantieverblijf VOOR mensen met beperking DOOR mensen met beperking

Middelpunt is een vakantieverblijf in Middelkerke dat zich richt tot mensen met een zorgvraag of beperking. Opmerkelijk is dat dit hotel ook hoofdzakelijk gerund wordt door mensen met een arbeidsbeperking, het is immers een initiatief van beschutte werkplaats Mariasteen uit Gits.
In de zoektocht naar geschikte personeel voor zaal, keuken, receptie en schoonmaak werd Mariasteen bijgestaan door VDAB Oostende.
In het kader van deze samenwerking maakte VDAB dit artikel.

Eerste vakantieverblijf met zorg in België opent de deuren

In Middelkerke ging vorige week vakantieverblijf Middelpunt open. Het verblijf garandeert gasten met een beperking een zorgeloze vakantie mét zorg.  Opmerkelijk is dat 14 van de 16 medewerkers van het zorgverblijf ‘doelgroepwerknemers’ zijn.

Foto Middelpunt

Voor en door mensen met een handicap

“Het kan cliché klinken, maar we wilden een aangenaam verblijf uit de grond stampen voor mensen met een handicap, door mensen met een handicap,” vertelt Lieven Trioen. Hij is personeelsverantwoordelijke bij beschutte werkplaats Mariasteen in Gits, en stond ook in voor de rekrutering voor Middelpunt. “Het was al een hele tijd een droom van de vorige gedelegeerd bestuurder van Mariasteen, Pierre Breyne, om een dergelijk zorgverblijf op te starten. Na jaren van dromen, plannen maken, aanvragen doen en wachten op goedkeuringen allerhande, zijn we een goed jaar geleden met de bouw kunnen beginnen. Voor Pierre Breyne stond het als een paal boven water dat de medewerkers van het zorgverblijf mensen zouden zijn met een erkenning voor een beschutte werkplaats…”

VDAB ging meteen aan de slag

“Met de ambitie om een vakantieverblijf te laten draaien op medewerkers met een arbeidshandicap, maakten we het onszelf natuurlijk niet gemakkelijk. We hebben in Gits ervaring genoeg in het rekruteren van personen met een beperking, maar daar gaan we eerder uit van het principe dat we werk zoeken voor de mensen die zich bij ons aanbieden. In dit project lag de vraag natuurlijk ietwat anders,” lacht Lieven Trioen. “We waren op zoek naar een vijftiental medewerkers voor de receptie, de zaal, de keuken en om te poetsen. Gezien het aantal vacatures, namen we contact op met de VDAB van Oostende. Zij begrepen onze vraag maar al te goed en ze gingen meteen aan de slag.”

“We gingen op zoek naar medewerkers met liefst ook wat werkervaring. De VDAB maakte samen met GTB een selectie van werkzoekenden uit de regio Oostende-Diksmuide-Veurne en nodigde de mensen uit voor een eerste infodag. Op de infodag in de gebouwen van de VDAB gaven wij info over het project en over de profielen die we zochten. We legden de klemtoon op de flexibiliteit die we verwachtten, want het blijft uiteraard een vakantieverblijf dat 24/24 en 7/7 draait,” aldus Lieven Trioen. “Tijdens de infodag zelf konden we 27 werkzoekenden interviewen die echt interesse hadden. Voor wie het nog niet helemaal duidelijk was of een tewerkstelling in Middelkerke binnen de mogelijkheden lag en tijdens de infodag nog twijfelde, maakten we enkele dagen later een andere afspraak bij de VDAB.”

Waardevolle info in VDAB-database

“Uiteindelijk konden we voldoende mensen vinden die in Gits een proefdag kwamen doen. De schoonmaaksters gingen de boer op met de poetsploeg van Mariasteen, de kandidaten voor in de keuken deden een proefdag bij Molendries of de Oude Melkerij. Deze dag verliep heel positief en zo konden 14 nieuwe mensen bij ons aan de slag. Een vijftiende persoon werkte al jarenlang in Mariasteen maar woont aan de kust en ook hij is mee in dit project gestapt. Aangevuld met twee coördinatoren is het team compleet. Tijdens de vakantie zal het team versterking krijgen van twee jobstudenten, en daarmee zouden we het moeten kunnen doen,” aldus Lieven Trioen.

“De samenwerking met de VDAB was in ieder geval zeer positief. Onze vraag was nogal complex, maar toch slaagden ze erin om ons op korte tijd de nodige mensen te bezorgen. Het voordeel van met hen te werken, is dat ze kunnen putten uit een uitgebreide database, en dat ze de mensen al kennen. Ze konden ons dus waardevolle informatie geven. Dat we de accommodatie van de VDAB konden gebruiken voor de jobdag was mooi meegenomen.,” besluit personeelsverantwoordelijke Lieven Trioen.

Snelle sollicitatieprocedure

Vanessa Verhaegen uit Middelkerke is begin juni in het hotel aan de slag gegaan: “Ik werk hier in de keuken en de zaal. Het is hier leuk werken en we hebben een enorm toffe ploeg collega’s. Het systeem om te solliciteren via de VDAB vond ik zeer goed. Alles was goed georganiseerd, we konden na de info meteen op gesprek en kregen al heel snel antwoord van Lieven.” Haar collega Philippe Gettemans uit Oostende bevestigt: “De infodag was zeer interessant: we kwamen er alles te weten over het vakantieverblijf  en de verschillende functies, de voorwaarden, de vereisten... De mensen van de VDAB en van Mariasteen namen er echt hun tijd voor. Dat we zo snel antwoord kregen, is alleen maar positief. Ik werk hier nu met een progressieve tewerkstelling 19 uren per week, en de job bevalt me best. Ik hoop dat ik binnenkort méér uren mag werken van de mutualiteit, want ik voel me hier echt goed,” besluit Philippe.

Lien Leroy - VDAB