U bent hier

U bent hier

Project site Withuys in volle voorbereiding

In 2019 kondigden Dominiek Savio en Triamant hun samenwerking aan voor een innovatief bouwconcept op de site langs de Koolskampstraat in Gits (Hooglede). Op de plaats waar nu het iconische witte gebouw staat, wordt in de toekomst basisonderwijs, dagopvang en verblijf van Dominiek Savio gecombineerd met rustige wooneenheden.

De concrete voorbereiding van de werken gaat nu van start. Vandaag kunnen we een eerste fotorealistisch beeld presenteren van hoe de site er in de toekomst zal uitzien.


Planning van de werken

Momenteel zijn de werken in volle voorbereiding.
De afbraak kan starten vanaf december 2020. Op dat moment lanceren Dominiek Savio en Triamant ook een website, waarop geïnteresseerden het project kunnen volgen.
In het eerste kwartaal van 2021 kan de nieuwbouw effectief van start gaan.
Als alles volgens plan verloopt, dan kunnen de leerlingen van het Basisonderwijs Dominiek Savio op 1 september 2022 terug het schooljaar starten in Gits.


Project site Wthuys

Een groene as verbindt de molen met Hoeve Ter Kerst en loopt dwars tussen de bouwvolumes.
© V2-Architecten / B2Ai


Groen op de site

Het hele ontwerp vertrekt van de groene omgeving als sterke troef. Daarom zetten we maximaal in op behoud van de aanwezige bomen. We nemen de nodige maatregelen om de bomen te beschermen tijdens de afbraak- en bouwwerken. 

In 2018 ontwikkelde Groep Gidts een groenvisie voor het gehele domein in Gits. Dit gebeurde in samenwerking met de hogeschool VIVES en tuin- en landschapsarchitect Erik Dewaele. Hierop werd verder gewerkt voor de ontwikkeling van de groenvisie voor dit project.

Naast het bestaande groen zullen ook heel wat bomen en groen aangeplant worden. Ook is voorzien in extensieve groendaken. Dominiek Savio en Triamant geven op vandaag een eerste beeld van het groenplan vrij. Een plan dat nog verder zal worden verfijnd.

Studio Basta uit Kortrijk tekende dit plan.

Bert Busschaert (Studio Basta): “Het domein wordt omgevormd tot landschapspark met bomen en graslanden waartussen de woningen en de school ingeplant staan.  Omdat de nieuwe paden aansluiten op het Tangebeekbos en het park van Dominiek Savio, ontstaat een mooie, bosrijke site ideaal om te wandelen, te spelen en te ontmoeten.  Je vindt er een natuurlijke poel, een boomgaard en een speelplein.  Je kan verpozen in Hoeve ter Kerst of in de unieke daktuin met zicht op de bekende molen, …  Het wordt een open, frisse en groene omgeving op het ritme van de seizoenen.”

Toch dient men een aantal bomen te rooien, omwille van de inplanting van het nieuwe gebouw. Dit gebeurt in de loop van oktober. In totaal worden een honderdtwintigtal bomen gerooid - waarvan dertig populieren, vijfentwintig essen, zes beuken en een aantal diverse soorten.
Hiervoor werd uiteraard een vergunning bekomen. De gerooide bomen zullen, zoals eerder vermeld, ook ruimschoots in aantal gecompenseerd worden.


Groenplan Project site Withuys - oktober 2020

Op dit groenplan zie je naast de bestaande bomen (grijs) ook heel wat nieuw groen aangeduid (groen).
© Studio Basta


Een uniek totaalconcept

Het bekende Withuys, op het domein van Groep Gidts in de Koolskampstraat, zal plaatsmaken voor een nieuw en modern gebouw voor basisonderwijs, dagopvang en verblijf van Dominiek Savio. Om het oude gebouw af te breken en de moderne infrastructuur vorm te geven, werkt Dominiek Savio samen met buurtvernieuwer Triamant. Triamant heeft al vier woon- en leefomgevingen voor jong en oud in Vlaanderen. Zorg gaat er hand in hand met gezond en gelukkig leven. Op de site langs de Koolskampstraat creëren Dominiek Savio en Triamant samen een innovatieve leer-, woon- en leefbuurt. V2-Architecten en B2Ai, twee gerenommeerde architectenbureaus met atelier in Roeselare, bundelden hun krachten voor het ontwerp.


Vragen?

nieuwbouwprojecten [at] dominiek-savio [dot] be | 051 230 611