U bent hier

U bent hier

Visjes

visjes  Luc Lapere i.s.sm. Secundair Onderwijs Dominiek Savio

Visjes - 2008

Luc Lapeire i.s.m. Secundair Onderwijs Dominiek Savio

ARTopia - 50 jaar Dominiek Savio

Luc Lapere werd in 1959 geboren te Roeselare. Hij is nationaal en internationaal geronmmeerd als beeldhouwer - koperslager. Luc genoot een opleiding als kunstsmid te Brugge, een twee jaar durende academische opleiding beeldende kunsten en een opleiding in het gassmeltlassen en bronsgieten.

Hij onderscheidt zich vooral door de techniek van het smelten enuitdrijven van rood koper waarmee hij zijn beelden een uiterst elegante vorm geeft met oppervlakken die heel streelbaar en rond lijken. Zijn beelden getuigen van een speelse, lichte beweeglijkheid. Ze lijken wel los te komen van de grond.

De verfijnde koperen figuren stralen een gracieuze warme gloed uit. Ondanks hun schijnbare kwetsbaarheid doorstaan de fijne creaturen weer en wind.

Opvallend in de meeste van zijn sculpturen is een cirkelvormige beweging, een sierlijk gebaar van de hand, een soort elan dat vrijheid sugereert en verraadt; een vorm van ongebonden zijn, van vliegen en zich verheffen; een soort extase waarbij het lichaam een klein beetje buiten zichzelf treedt.

Wat Luc Lapere realiseert bij het bewerken, lassen van en hameren van rood koperen platen, reflecteert een gedachte, een betrachting.

Het is de expressie van een wensdroom  of de illustratie van een mythologisch gegeven of gewoon de tastbare weergave van een speels geïnterpreteerde werkelijkheid, de eigenzinnige interpretatie van een dier of een menselijke gestalte die vrijheid incarneert, van een magisch wezen dat bevreemdt en intrigeert.

De 50 koperen visjes die één van de fonteinen voor het kasteel bevolken, maakte de kunstenaar met de leerlingen van het secundair onderwijs van Dominiek Savio  (opleidingsvormen 1 en 2).

Terug naar Kunst en symbolen