U bent hier

U bent hier

Groeicurves - voor kinderen met cerebrale parese

Lisa Messely
Stafmedewerker Onderzoek & Innovatie
+32 496 528 248lisa [dot] messely [at] gidts [dot] be

Peter Prinzie
Academisch coördinator


Het opstellen van specifieke Vlaamse groeicurves voor kinderen met cerebrale parese (hersenverlamming) op basis van kniehoogte.

Jaarlijks krijgen ongeveer 130 kinderen in Vlaanderen voor, tijdens of kort na de geboorte een hersenverlamming (2500 kinderen tussen 0 en 18 jaar in Vlaanderen).


Een goede opvolging van de groeicurve van deze kinderen en het tijdig bijsturen heeft een positieve impact op hun gezondheid en sociale participatie.


Doelstelling

Specifieke Vlaamse groeicurves voor kniehoogte, gewicht en botdichtheid worden op basis van de  resultaten van het onderzoek opgesteld door Dr. F. Geeraert en haar collega-onderzoekers Prof. Dr. De Schepper, UZ Gent en UZ Brussel; Prof. Dr. Ortibus, UZ Leuven; Prof. Dr. Roelants, VUB en KULeuven en Prof. Dr. Prinzie, Erasmus Universiteit Rotterdam.


Het onderzoek

Het onderzoek volgt de groei op van 450 kinderen met hersenverlamming tussen 2,5 en 20 jaar.  Zes organisaties over heel Vlaanderen nemen hier aan deel. Elke 6 maanden worden de kniehoogte, het gewicht en de botdichtheid gemeten bij de kinderen. 


Fonds ‘Research & Innovation’

Dankzij de steun van het Fonds ‘Research & Innovation’ kon het onderzoek in 2017 worden afgewerkt. Met de steun kunnen extra kniehoogtemeters worden geproduceerd waardoor de organisaties zelf méér metingen kunnen uitvoeren. En méér kinderen kunnen worden opgevolgd per organisatie wat de duur van de studie gevoelig inkort. 

Bekijk hier het filmpje:


Move Forward

Heb je een vraag of zelf een idee rond een project?