U bent hier

U bent hier

Light Guide Systems™ - interactieve projectie van instructies

Lisa Messely
Stafmedewerker Onderzoek & Innovatie
+32 496 528 248lisa [dot] messely [at] gidts [dot] be

Peter Prinzie
Academisch coördinator

In Groep Gidts zetten we technologie in om het werk van mensen ‘werkbaarder’ te maken. Eén van die oplossingen is Light Guide Systems™ (LGS).

Met LGS maak je moeilijke opdrachten makkelijker.  We knippen ingewikkelde taken op in korte stapjes en we voegen daar extra informatie bij in de vorm van video, pictogrammen, tekst, … 
We projecteren op het werkvlak, laten een onderdeel oplichten, … We zorgen ervoor dat de operator begeleid wordt, niet door een fysiek persoon of een ingewikkeld instructieblad, maar door een interactieve ondersteuning. Doe je het goed, dan zie je een groen licht en mag je naar de volgende stap. Is de opdracht nog niet af of je maakt een fout, krijg je een oranje of rood licht in combinatie met feedback. Op die manier verloopt het hele maakproces.

Light Guide Systems in Mariasteen
COSMO

Mariasteen

Ons maatwerkbedrijf was het eerste Europese bedrijf dat LGS inzette op haar eigen werkvloer. Dankzij deze cognitieve ondersteuning kunnen onze werknemers moeilijkere opdrachten uitvoeren. Het is een antwoord op een steeds groter wordende vraag naar kleinere reeksen, speciale uitvoeringen… De technologie wordt ingezet op een trainingspost of als permanente ondersteuning. Het is niet alleen positief voor het welbevinden van de werknemer, maar ook de kwaliteit is volledig gegarandeerd.

De implementatie van LGS maakt deel uit van een proeftuin binnen het project Toegepaste Technologische Innovatie (TTI), onderdeel van de Geïntegreerde Territoriale Investering
West-Vlaanderen.

Projectpartners:

  • Mariasteen is trekker en coördinator van het project en test de onderzoeksresultaten uit/implementeert deze. Mariasteen is ook verantwoordelijk voor het bouwen van de testoplossing.
  • Xiak doet onderzoek naar ergonomie en werkpost-belasting.
  • Private partners worden als leverancier geconsulteerd voor hun specifieke expertise.

CODAR - project

De dienst Onderzoek & Innovatie van Groep Gidts vond het belangrijk dat de succesvolle technologie van LGS niet alleen binnen Mariasteen bleef. Ook binnen Dominiek Savio is dit voor vele cliënten een goed hulpmiddel.  

Zo werkten de cliënten met het interactief, programmeerbaar en individueel aanpasbaar projectiesysteem in verschillende contexten (schoolcontext, werkplekleren, stages, dagbesteding en sociale economie). Op 13 november 2018 organiseerden we een symposium met experts en een presentatie van de projectresultaten. 

Bekijk hier het filmpje.

CODAR

COSMO

COSMO is een onderzoeksproject waarbij bedrijven uit de maakindustrie, onderzoeksgroepen en secundaire scholen betrokken zijn. Het onderzoeksproject wil het leerpotentieel van Virtual Reality (VR) en van Augmented Reality (AR) in kaart brengen, de huidige toepassingen personaliseren en de ontwikkeling van opleidingen automatiseren. Dit project richt zich tot de productiesector en tot technisch-, bijzonder en beroepsonderwijs in secundaire scholen. Naast de deelnemende bedrijven worden vier secundaire scholen ingezet om de toepassingen in de specifieke context te bestuderen.

Voor Groep Gidts betekent dit dat Secundair Onderwijs Dominiek Savio en Mariasteen verder experimenteren met Light Guide Systems™ (AR). Deze software begeleidt aan de hand van licht, tekst, geluid, beeld en filmpjes de gebruiker.

Mariasteen wil binnen COSMO vooral kijken hoe de instructies van LGS zich kunnen aanpassen aan de werknemer. Dominiek Savio zet vooral in op kwaliteitscontrole bij het gebruik van LGS in de klas.

Lichtwerk

Lichtwerk is een initiatief van eminoMariasteen en Groep Gidts. Het is sinds 2020 de enige officiële verdeler van LGS in de Benelux. Enerzijds zorgt Lichtwerk voor de brug tussen de verschillende onderzoek- en innovatiecellen binnen de partners (het is een platform voor kennisuitwisseling en het versterken van innovatie), anderzijds wil Lichtwerk de technologie van LGS verder verspreiden. Lichtwerk ondersteunt maatwerkbedrijven, maar ook scholen, zorgvoorzieningen en bedrijven uit het normale economische circuit. Lichtwerk adviseert rond technologische oplossingen, installeert zowel hardware als software en geeft opleidingen. De installaties zijn toepasbaar in diverse sectoren.  

Lichtwerk

Meer info: Lieven Bossuyt | Coördinator Lichtwerk
0496 23 71 96 
info [at] lichtwerk [dot] io | www.lichtwerk.io

Heb je een vraag of zelf een idee rond een project?