U bent hier

U bent hier

Slimme medicatiebedeling: een robot maakt individuele pakketten

Lisa Messely
Stafmedewerker Onderzoek & Innovatie
+32 496 528 248lisa [dot] messely [at] gidts [dot] be

Peter Prinzie
Academisch coördinator

In Dominiek Savio worden er voor de volwassenenwerking geïndividualiseerde medicatiepakketten geleverd die gebaseerd zijn op een ‘up-to-date’ medicatieschema. Hiervoor sloot Dominiek Savio begin 2017 een partnerschap af met een lokale apotheek. 

Een robot maakt deze pakketten voor de apotheker klaar. Hierdoor versterkt de medische dienst van Dominiek Savio haar coördinerende rol. Zij is een schakel tussen de cliënten, de behandelende geneesheren, de apotheker en de begeleiders.

Fractioneren van geneesmiddelen past volledig in een kader van het verder uitwerken van een hoogst persoonlijk medicatietraject op basis van individuele elektronische medicatieschema's en een elektronische medicatiefiche, online bestelling en uiteindelijke oplevering van geneesmiddelen in dagdosissen.

Medische dienst als regisseur

Na opstart in 2013 van het elektronisch dossier voor het aanrekenen van verstrekkingen aan het RIZIV in het kader van de werking van het Medisch Verpleegkundig Team (MVT) besliste Dominiek Savio in 2016 om over te schakelen op het Elektronisch Medisch Dossier. Hierdoor kunnen de artsen op een eenvoudige manier de cliëntengegevens beheren. De medische dienst kan op haar beurt de verslaggeving op een eenvoudige manier consulteren.

Slimme medicatiebedeling bij Dominiek Savio

De dienst volgt ook de evoluties rond het elektronisch voorschrift op. Bij de introductie ervan zal ook de communicatie met de apotheek beter gebeuren. Foutenmarges verkleinen en het medicatiegebruik wordt efficiënter en nauwkeuriger.

Dominiek Savio gelooft in het automatiseren van de processen.
Met deze evoluties streeft zij een hogere kwaliteit van de dienstverlening na.

Innovatie binnen de organisatie

Binnen Dominiek Savio is er een grote verscheidenheid aan innovaties gaande van het in gebruik nemen van een nieuwe technologie tot nieuwe dienstverleningsmodellen naar aanleiding van de persoonsvolgende financiering.

De dienst Onderzoek & Innovatie zet deze mooie projecten in de kijker.

Heb je een vraag of zelf een idee rond een project?