U bent hier

U bent hier

Onverwacht gegeven

Onverwacht gegeven

Onverwacht gegeven - 2013

Filip Bisschop

Afscheid E.H. Breyne als gedelegeerd bestuurder

Ter ere van het afscheid van E.H. Breyne als gedelegeerd bestuurder, maakte Filip Bisschop een bijzonder en betekenisvol kunstwerk. 

Er werd vertrokken van het abstracte beeld van een boom. In de kruin krijgen mensen een gezicht. Het is een vibratie van een plaats waar mensen samen met elkaar leven. Die vibratie gaat over naar het ritme van de vleugels van de vogels.
Het werk is gegroeid, en werd een boom met meerdere vogels. De gezichten gaan over in vogels. De vogel staat dus niet enkel voor de spiritualiteit, maar ook voor het symbool van ‘mensen vleugels geven’, ‘mensen die kunnen opstijgen uit de zwaarte van het leven’.

In de diepte zijn er een aantal gebouwen. Dit is een verwijzing naar ons domein. In het werk zijn ook een aantal jonge bomen bijgekomen, bomen die groeien naar het voorbeeld van de grote boom.

Onderaan zie je het meer planmatige, vanuit de wortels naar de kruin toe. Rond de wortels komt de kleur van de kruin terug: de bladeren van de kruin vallen, en worden terug voeding voor de wortels. De stam weerspiegelt ook in het water, het water van onze bron (de bijbelse boodschap). De stenen bij het water verwijzen naar de stenen in de Stille Bron, het herdenkingsmonument voor de overledenen van Dominiek Savio.