Circulaire sociale projecten

Vanuit Groep Gidts zetten we in op de circulaire economie om ook in de toekomst onze sociale missie te kunnen realiseren. We willen duurzame tewerkstellingskansen en duurzame dagbestedingsactiviteiten voor de huidige en toekomstige generaties.

Vlastic

In het project Vlastic wordt onderzocht of er 100% composteerbare bioplastic gemaakt kan worden van vlasleem (een reststroom uit de vlasverwerking) en een plantaardig bindmiddel op basis van Glycerol. Dit onderzoeksproject is mede mogelijk dankzij subsidies binnen de oproep Quick Wins van de POM West-Vlaanderen.
Mariasteen is als partner betrokken bij het maken van prototypes en het optimaliseren van het productieproces, indien dit project opgeschaald wordt, betekent dit extra tewerkstellingskansen voor personen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt.

Knotfactory

Knotfactory is een project opgezet door het kunstencentrum Timelab. Timelab doet al jaren onderzoek naar de invasieve exoot, Japanse Duizendknoop. De plant heeft in Vlaanderen geen natuurlijke vijand, waardoor hij heel moeilijk uit te roeien is. Timelab maakt plaatmateriaal van de plant en onderzoekt nu met steun van Vlaio in hoeverre er een business model opgezet kan worden met producten (platen of andere) op basis van Japanse Duizendknoop. Het project wil de bio-economie koppelen aan de sociale economie om zo met onzekere grondstoffen circulaire en duurzame producten op de markt te brengen. Zowel Mariasteen als de dagbesteding van Dominiek Savio lopen samen met Timelab een co-creatietraject om de kansen die de invasieve exoot biedt te exploreren.